Populære leiligheter i Arendal

Alle leilighetene ble solgt før de to byggene i Fagerli Terrasse i Arendal stod ferdig. For ekteparet Noddeland var det mange ting som gjorde at de valgte seg leilighet i akkurat dette prosjektet.

– Her synes vi det er veldig fint å bo!

Vigdis og Anders Noddeland sitter godt plassert i sofaen. Tente lys og friske blomster står på stuebordet. Store vinduer på begge sider av hjørnet bak sofaen slipper mye lys inn i leiligheten, selv med overskyet og grått vær ute.

– Det er jo så lyst og fint her. Du ser det med en gang du kommer inn. Og så er det ekstra høyde under taket. Det er 20 centimeter høyere enn vanlig, og det gjør ganske mye. Det blir så luftig, sier Vigdis.

Prosjekt med mange kvaliteter

Etter å ha bodd i enebolig i mange år var paret som nærmet seg pensjonisttilværelsen klar for et litt mer lettstelt hjem. Valget falt på Fagerli Terrasse av flere grunner.

– Vi kjøpte her fordi det var i området vi har bodd i frem til nå og ligger på en sentral plass. Det er gode parkeringsmuligheter her, og så var det jo selvfølgelig pris. Her la de til rette for en husbankfinansiering som var gunstig, forteller Anders og fortsetter:

– I tillegg var vi også interessert i fellesområdene som kom med prosjektet. Det tente jeg veldig på.

Med overgang fra stor enebolig med uteområde til leilighet, telte det positivt å ha tilgang til større areal for ulike sammenhenger. Treningsrom, selskapsrom og hobbyrom. Fire rom fordelt på de to byggene, kan beboerne i Fagerli Terrasse benytte seg av.

Fikk leiligheten som de ville

Planløsningen og selve utformingen av leiligheten var naturlig nok også sentral i valget for ekteparet.

– En viktig ting for oss var å ha luftemulighet på soverommet uten at det skulle vende ut mot en gang, så da var hjørneleiligheten aktuell for oss her, sier Anders og legger til at de jo også fikk flere vinduer i stuen her.

Ekteparet kjøpte seg tidlig inne i prosjektet, noe som gjorde at de kunne være med på å utforme leiligheten selv. Ett av tre soverom ble tatt ut for å gjøre stuen større. Små endringer ble gjort på kjøkkenet, de fikk de tilpasset en kjøkkenbod, malt noen vegger og gjort flere mindre endringer.

– Ja, det har vært veldig greit. Nå har vi fått det akkurat som vi ønsker, sier Vigdis og legger til at utestuen er det eneste hun savner fra eneboligen.

God sosialt miljø

I tillegg trekker begge frem gode naboer og et veldig bra fellesskap i borettslaget. De forteller at det har vært god stemning siden innflytting, med naboer som besøker hverandre og flere samlinger i borettslaget. Fast møte en gang i måneden er også etablert.

– Da er det møte med vafler og kake, sier Anders som har blitt styreleder i borettslaget denne perioden.

Fellesområdene inne og ute trekker han frem som viktige faktorer som legger til rette for et godt miljø. Selv har han blant annet vært med på å få på plass flere ting i fellesrommene og fått til avtaler med kommune og nabo om bruk av uteområder rundt byggene.

– Det at man har vært bevisst på å jobbe for å få til et fellesskap, tenker jeg er viktig. Jeg føler at det har vært en god prosess, og at det fellesskapet vi har er litt unikt, sier han.

Vigdis slår også fast at det er et veldig godt miljø i borettslaget, og forteller at her går man ikke forbi hverandre uten å slå av en prat.

– Ja, og nå har vi planlagt julebord. Det hadde vi i fjor også. Kjempekoselig!

Nytt med fellesområder

De to byggene har tilsammen 23 leiligheter. Alle ble solgt før byggene stod ferdig. Teknisk leder i Arendal Boligbyggelag, Bjørn-Magne Hansen, er fornøyd med responsen og mener prosjektet viser at det er viktig å tenke på flere områder når de skal utvikle boliger fremover.

– Vi følger samfunnstrenden og prøver å få noen ekstra kvaliteter utenom boligen og som er i nærheten. Dette er første gang vi løfter fellesrom i våre prosjekter, forteller han.

Han har tatt turen til Fagerli og møter Anders i trimrommet på det nyeste bygget. I det hvitmalte rommet står det trimsykler, tredemølle og løftebenk klar til bruk.

– Her står det utstyr for over 50.000 kroner.

Rommet er et attraktivt tilbud for beboerne, forteller de. Å legge til rette for aktivitet og trening trekker Bjørn-Magne frem som positivt i et folkehelseperspektiv. De har også investert i fire el-sykler som beboerne kan bruke for å komme seg rundt i nærmiljøet.

Populære fellesrom

Over i det andre bygget ligger et fellesrom med kjøkken, spisebord og sofa. Innenfor har borettslaget bygd opp et fellesrom til å bli et hobbyrom. Her er det blant annet lagt til rette for de som vil snekre eller konkurrere. Her er det arbeidsbenker og verktøy, ved siden av bordtennisbord og dartskive. Populære rom for både beboerne og familiene deres.

– Et av barnebarna mine ønsket å feire bursdag her, fordi vi har bordtennisbord, sier Anders og smiler.

– For oss som boligutbyggere har det vært viktig å legge til rette for at det sosiale og at man kan utvikle et fellesskap her. Det har påvirket stemningen, sier Bjørn-Magne.

Bygd med treelementer

Lindal Hus har vært totalentreprenør på begge byggene. Daglig leder i Lindal Hus, Kjell-Rune Lindal møter Bjørn-Magne og Anders inne på hobbyrommet.

– Vi synes dette har vært et bra prosjekt å være med på, sier Kjell-Rune.

Bedriften har lang erfaring med å sette opp leilighetsbygg. Fellesrommene synes den daglige lederen var et spennende tilskudd. De ligger i underetasjen, sammen med carportene, teknisk rom og boder. De tre etasjene over, med leiligheter, er bygd opp av vegg-, gulv, – og takelementer.

– Vi bruker elementer fra vår søsterbedrift Lindal Smith Elementer på denne typen prosjekter fordi det går hurtigere. Vi får mindre eksponering for nedbør i byggetiden og både på framdrift og kvalitet mener vi det er en god måte å bygge på, forteller Lindal.

Selve monteringen av veggelementene tok rundt tre uker på hvert bygg. Monteringsprosessen for å få bygget helt tett tok rundt fire-fem uker. Så var det duket for innvendig arbeid. På to år ble to bygg ferdig.

– Det har vært kort byggetid, så de som flyttet inn i byggetrinn én ikke har måtte bodd lenge på en byggeplass, sier Bjørn-Magne som roser håndverkerne til Lindal Hus.

– Byggeriet er veldig, veldig bra. Det må jeg bare si. Det er sjeldent godt håndverk.

Fordeler med trebygg

Hansen viser også til at de vanligvis ikke bygger i tre, men at de nå ser flere fordeler. Blant annet i et miljøperspektiv, hvor produksjon og bygging med tre kommer godt ut, men også i faktiske bokvaliteter som lyd.

– Vi har hatt fysiske lydmålinger her som viser at det her bygget er bedre enn flere betongbygg, sier Hansen som forteller at han også liker hvordan det utformet på utsiden av byggene.

– Jeg synes personlig det er kult at det er brekk i vinduene, det er brekk i listingen og på balkongene, og det er lyst og trivelig.

Sommerfest og julebord

Bjørn-Magne, Anders og Kjell-Rune har gått ut og befinner seg på nedsiden av det første bygget. Her er det luftig utsikt i retning Nidelva og Arendal sentrum. Rett nedenfor går trafikken til og fra sentrum som ligger få minutter unna.

– Kollektivruta går faktisk rett forbi her. Den av de viktige salgselementene med prosjektet, poengterer Bjørn-Magne.

Forbi parkeringsplassen ligger et friområde ned mot elven. Ved kanten står et innbydende uteområde med platting, hagemøbler og opparbeidet område med blomster. Plassen ble satt opp på dugnad i sommer for å få en plass til grilling og sosialt samvær ute på fine sommerdager. I august var det innvielsesfest, og Arendal Boligbyggelag spanderte middag.

– Jeg tror vi har kjøtt i fryseren fra den festen ennå, sier Anders og ler.

Etter alt å dømme blir det nok flere anledninger for å få brukt opp akkurat det kjøttet. Først ut er julebordet for beboerne i Fagerli Terrasse. Fokuset fra både utbygger og borettslaget på å legge til rette for et godt sosialt miljø ser ut til å ha gitt gode resultater for trivselen naboene i mellom. Halvannet år etter innflytting er Anders er i hvert fall ikke i tvil om hva han synes.

– Her koser vi oss, smiler han.