Bygger fleksibelt familehus på Vegårshei: – Gleder oss til å flytte inn

God plass, praktiske løsninger og et hus de kan tilpasse etter behov. Ingeborg og Odd-Egil Ufsvatn har vært klare på hva de ønsker. Nå er byggeprosessen i full gang og familien følger spent med.

Skyene henger lavt med yr i lufta. Det er ettermiddag og høsten har satt seg. I idylliske Kvenvollen på Vegårshei har det dukket opp et nytt hus siden i sommer.

– Det er veldig gøy å se det ta form! Jeg synes det har gått så fort, sier Ingeborg Ufsvatn på vei bort til inngangspartiet med Håkon (1) på armen, mens Odd-Egil åpner døra.

Familien på tre er på plass for å se hvordan det går med byggingen av eneboligen sin. En husmodell tegnet av Halvorsen arkitekter for Lindal Hus.

I vår begynte grunnarbeidene og i sommer ble grunnmuren murt. Samtidig ble veggelementer produsert inne i fabrikken til Lindal Smith Elementer på Vegårshei. Da grunnmuren stod ferdig ble elementene kjørt ut og veggene satt opp på en dag. To uker senere var taket på og huset tett. Nå er arbeidet innvendig godt i gang.

Tett på naturen

Varmen slår imot når vi kommer inn døra. Temperaturen er betraktelig høyere inne enn ute denne ettermiddagen.

– De er i gang å male, og nå holder det på å tørke, forklarer Odd-Egil, mens vi går inn gjennom yttergangen og forbi en varmevifte som holder varmen oppe og fuktigheten nede.

Foran oss er et stort rom med to vinduer og dør med utgang til det som skal bli veranda. Håkon er på vei bort til vinduet. «Klapp, klapp, klapp». Plastikken foran vinduet lager morsom lyd når han han slår på den, og ettåringen smiler fornøyd.

– Ja, her er stua, sier Ingerborg og setter seg på huk med Håkon.

Moro med plast: Vinduene er satt inn, og plastikken foran dekker utsikten noe. Til gjengjeld lager den gøye lyder når Håkon klapper på den.

Fra stua har de utsikt til et langstrakt jorde hvor sauer beiter. Nylig luntet flere forbi rett foran stua. Bak jordet strekker skogen seg videre innover. Kombinasjonen av å bo i et byggefelt og ha naturen tett inntil var det som gjorde at de de landet på akkurat denne tomta.

– Jeg hadde lyst til å bo i et nabolag, og Odd-Egil hadde lyst til å bo litt ute ved skauen, så dette ble et veldig godt kompromiss. Her får også Odd-Egil sett bort på området han jakter i, sier Ingeborg og ler.

Høstlig idyll: Familien Ufsvatn kan se utover et frodig beitelandskap på Vegårshei. Her lunter sauene forbi huset, som vi ser i bakgrunnen.

– Hjemmefølelse her

Odd-Egil kommer selv fra Vegårshei, mens Ingeborg er fra Karmøy. Likevel trengte hun ikke mye overtalelse for å slå seg ned i den frodige bygda på Sørlandet.

– Her er det veldig fint, og så ville vi ha familie rundt oss, noe som vi har her.

Beslutningen om å velge akkurat denne tomta fikk de hjelp med av familiene. Besteforeldrene til Odd Egil bodde i området her da han vokste opp, søsteren bor i nærheten nå og foreldrene til Ingeborg fikk en god følelse for området.

– Vi hadde en runde med mine foreldre i fjor sommer der vi viste de forskjellige plasser. Da sa de at akkurat her syntes de det var veldig koselig. Det var en veldig sånn hjemmefølelse her. Det var jo litt morsomt, at det var den plassen vi også likte veldig godt, sier Ingeborg, og legger til at det nok spiller inn at moren til Ingeborg vokste opp på en gård med sauer.

– Så jeg synes det var ekstra koselig at de går her ute, smiler hun.

– Viktig med familie og venner

Inne i stua har kledningen kommet på veggen, mens parketten står i en stor stabel midt i stua, klar til å legges på gulvet. Bak den er det åpen løsning til kjøkkenet. Her er det fortsatt tomt på veggene, men snart kommer det kledning, benker og skap rundt alle veggene. Et vindu ut mot gårdsplassen slipper inn lys i kjøkkenet.

På kjøkkenet er planen å legge til rette for mange gode samlinger med familie og venner rundt matbordet.

– Vi skal ha spisebord med fast plass til åtte personer, slik at vi slipper å hente ekstra bordplater og stoler hver gang vi får besøk, sier Ingeborg.

– Å ha en bolig som er tilrettelagt for besøk er veldig viktig for oss, slår hun fast.

Åpen stue- og kjøkkenløsning: Alt ligger til rette for mange gode måltider fremover på kjøkkenet. Her kommer det skap og benker langs veggene, og et stort kjøkkenbord ut mot stua.

Alt på en flate

Fra stua går det en gang bortover med flere rom knyttet til seg. Kun stendere skiller rommene nå, men snart skal det stå tre soverom, et bad og et vaskerom her i denne avdelingen.

– Skal du vise rommet ditt? spør Ingeborg Håkon, som svarer med å stabbe stødig inn til høyre sammen med mamma.

Rom for lek: Håkon smiler godt når han får leke med vannslangen på det som skal bli soverommet sitt.

På gulvet ligger en vannslange, som til stor glede for Håkon har laget en liten vanndam på gulvet. Når huset står ferdig får han god plass til å leke med egne leker på rommet, med nærhet til stue og kjøkken.

– Vi tenker at det er veldig fint å ha alt på en flate, spesielt når Håkon er liten. Da kan han leke på rommet, mens vi er i stuen eller på kjøkkenet.

Gøy på byggeplassen: Inne i huset er det mange spennende ting å prøve for en ettåring. Stigen var han rask til å bestige.

I enden av gangen ligger vaskerommet. En av endringene fra den opprinnelige plantegningen.

– Egentlig var det inngang til en bod her, og ikke dør videre inn i huset. Det endret vi slik at vi nå har fått et vaskerom, med egen dør utfra og dør videre inn i huset. Det er en av de tingene jeg er mest fornøyd med. Nå kan vi gå rett inn hit når vi kommer fra barnehagen eller jeg kommer fra jakt, sier Odd-Egil.

Et hus å vokse med

Opp i andre etasje kommer vi først til et stort rom. Her blir det loftstue med god boltreplass for store og små.

– Fint for unger å leke her oppe.

Romslig loftsstue: Opp trappen kommer man først til en stor stue. Taket er nettopp malt, og plastikken er like fristende å klappe på her.

Ved siden av ligger et rom som er gjort klar for bad.

– Her har vi gjort klart rør og det elektriske slik at vi kan ha sette opp et bad til her på et senere tidspunkt hvis vi ønsker det, forklarer Ingeborg.

Videre inn kommer vi til to rom, med vindu mot veien som går opp til huset.

– Det ene rommet skal vi ha til gjesterom, så får vi se hva vi gjør med det andre. Kanskje Håkon vil ha det når han blir større? Det er det som er litt det fine med dette huset. Det er stort og fleksibelt, så vi kan vokse litt med det.

Mange muligheter: I andre etasje er det to ekstra soverom, og et rom som er klargjort for å sette opp bad senere.

Smarte oppbevaringsløsninger har de også tenkt på. Langs veggene i loftstuen er det gjort klar dører langs veggene til rom som kan brukes til lagring og oppbevaring.

Skal feire jul her

Nå er det ikke lenge til hele huset skal stå ferdig. Første november er planen at familien skal få nøkkelen til sin første enebolig.

– Det blir veldig, veldig deilig! Vi har vært med fra starten og hele veien, så vi vet at vi får et skikkelig bra hus. Nå skal det bli godt å kunne få landet en plass der vi skal bo lenge, sier Ingeborg og legger til at hun allerede er i gang med planlegging av hvordan de skal innrede huset.

Juleaften i år har de tenkt skal feires i det nye huset.

– Vi invitert familie til feiring av juleaften hos oss. Så hvis alt går etter planen blir det servert pinnekjøtt her i år!

– Og ei lita ribbe, skyter Odd-Egil inn.

Innflytting og pynting til jul venter, og nå ser de frem til å overta huset.

– Vi gleder oss!